На фотосесия с дете до една годинка

Posted on

Подготовката на цялото ви семейство за фотосесия е трудна. Стресът от пазаруването, какво да облечете и да съберете всичко е в ума ви. Ами ако детето не иска да се усмихне по команда?

През последните години снимах бебета и малки деца, и през това време напълно преобразих стратегията си с тези прекрасни човечета, пълни с енергия. Най-добрият шанс за успех е, ако родителят и фотографът общуват преди и по време на фотосесията, за да зададат очаквания. Ето какво бих ви посъветвал за подготовката на вашето дете (и себе си) за професионална фотосесия.

Намалете драстично очакванията си.
Добре, обичам да се шегувам с това, но е напълно вярно. Малките деца са напълно непредсказуеми. Те имат тонове енергия и всъщност не ги интересува дали ще им дадете бисквитка, ако се усмихнат (те знаят, че това е празно обещание, нали?). През повечето време те нямат представа какво се опитвате да им съобщите (те просто чуват хаос). Влезте в сесията без очаквания за конкретни снимки (нека си признаем, те вероятно няма да седят перфектно и да създадат онази снимка, която сте видели в Пинтерест). Добре е те да бъдат себе си. Добрият фотограф знае как да работи с тях и ще ги остави да водят сесията. Ако нещо не подейства, оставете фотографа да продължи напред. Не се смущавайте – рядко съм имал сесия с дете под една годинка, която е била „лесна“ и за двете страни. Най-добре е, ако ги оставим децата на свобода и да изследват какво има около тях (това е техният живот … изследване на ВСИЧКО). С деца до една годинка предпочитам да съм навън поради тази причина. Те са по-спокойни с обстановката и имат повече място за разучаване.

Уверете се, че сесията не е около времето за дрямка.

Повечето родители знаят, че тяхното сладко мъниче ще се превърне в зверче около времето за дрямка. Трябва да съобразите фотосесията с режима на вашето дете.. Много сесии на открито през лятото и началото на есента са планирани малко по-късно вечерта, за да не е толкова горещо времето. Има нещо, което осъзнах след няколко години в бизнеса. Имах ден, пълен с мини сесии и всички прохождащи деца, които бяха дремнали по време на шофирането там, НЕ бяха щастливи. За разлика от бебетата, малките деца обикновено се нуждаят от известно време, за да се събудят и да свикнат със заобикалящата ги среда. Имайте предвид, че на децата им отнема малко време, за да свикнат с камерата. Не ги притискайте да застават мирно още от първия кадър.

Преструвайте се все едно играете у дома.

За по-големите прохождащи деца е чудесна идея да „играете“ фотограф у дома седмица преди вашата сесия. Това ще ги свикне с идеята и ще си помисли, че действителната сесия е време за игра. Ако малкото се забавлява на сесията, то ще бъдат много по-щастливо. Запознайте ги с фотографа, все едно е част от семейството. Нека децата свикнат с фотографа и го имат за свой приятел.

Включете се!

Мисля, че тази възраст е идеална за семейна сесия. Харесва ми да включвам родители в цялата сесия и помага да накараме децата да играят и да се отпуснат. Получаваме истински усмивки и взаимодействие. Не забравяйте, че не всеки трябва да се усмихва едновременно на камерата за идеалната снимка. Снимката, която вероятно ще обичате и цените в следващите години, ще бъде една с истинско взаимодействие и усмивки.

Спрете да крещите “ЗЕЛЕ!” на детето!

Ако искате да получите автентични и естествени усмивки, избягвайте тази фраза. Не съм сигурен откъде произхожда, но трябва да се изкорени. В момента, в който чуят родителите си (крещейки от всички посоки) да казват „ЗЕЛЕ“, “УСМИХНИ СЕ”, децата се притесняват и резултата не е добър. Оставете на фотографа да ги накара да се усмихнат. Знам, че е трудно да стоиш и да гледаш как малкото ти дете не знае какво да прави, но ще ви помоля за помощ, когато е необходимо. Твърде много хора, които крещят в различни посоки, за да се „усмихнат“ или „казват зеле“, ще стимулират и объркат малкото дете / дете. Професионалистът знае как да привлече вниманието на едно малко дете.

Подгответе се за вашата сесия

Спрете да се обвинявате с неща от типа “Изцяло съм виновна, че оставих гардероба за последната минута”. Това само добавя повече стрес към сесията. Не се притеснявайте за „перфектния“ тоалет. Облечете детето с това, което му харесва и в което му е удобно. Така виждате детето си всеки ден и така ще искате да го запомните. Освен това резервното облекло винаги е препоръчително с малко дете. Не знаете къде ще се изцапа по време на сесията.

Не планирайте фотосесия ако детето ви е болно.

НЕ извеждайте болни деца на фотосесия. Дори настинката може да огорчи човек, когато си прави фотосесия. Въпреки че ще се опитваме да се забавляваме с детето, това не е най-приятното занимание за повечето малки деца, когато са болни. Искате ги в най-добрия си вид, а не 75%. Фотографът ще разбере и вероятно ще се съобрази с вас, ако отложите фотосесията заради болно дете.

Отпуснете се!

Просто се отпуснете. Малките деца ще реагират по-достоверно, ако се държите спокойно и спокойно. Ако тичате след тях и крещите „да не ходи там“, „да слуш“ и „да се усмихва“, най-вероятно ще получите принудителни усмивки и истерики. Бъдете търпеливи. Седнете и се усмихнете и оставете фотографа да свърши работата.

Професионалният фотограф винаги е до вас преди и по време на фотосесията. Доверете му се!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *