Избор на сватбен фотограф

Posted on

Как да изберем сватбен фотограф, който да отговори на нашите очаквания и да отрази по неповторим начин нашата сватба? Това е труден въпрос, който всички младоженци си задават.

При такава ситуация, човек най-често се обръща за съвет към приятели и познати. Това най-често се оказва грешка, защото критериите на хората са различни. За едни, дадена работа е съвършена, а за други – посредствена, защото са намерили обективни недостатъци. Препоръчвам ви да си изградите собствени критерии за преценка. Добра отправна точка в търсенето на подходящия за вас фотограф, може да се окаже целия интернет. Само с няколко клика, можете да откриете десетки и стотици сайтове със сватбена фотография, които ще ви залеят от информация.
Разбира се, че трябва да бъдете търпеливи. И все пак, изборът остава ваше право, затова в следващите редове ще ви обърнем внимание върху какво би трябвало да се концентрирате на първо място и ще се постарая да направя избора на фотограф за сватбения ден по-лесен.

Кликнете върху изображението, за да разгледате офертите за сватбено фото и видео заснемане.

Нека започна с опита. Въпросният фотограф снимал ли е предишни сватби? Само с това ли се занимава или просто фотографията му е хоби? Стажът е важен, защото един опитен фотограф знае как да анализира вашите лица и фигури, така че да може да ви направи да изглеждате по-добре, познава добре сватбения ден, както и неговите детайли. Полезно е, ако познава района или местността на провеждане на фотосесията, така ще може бързо да се ориентира в обстановката, особено в случаите, когато няма много време за снимки. Професионалния фотограф винаги ще ви помогне, защото е бил на не една сватба и е запознат с приликите и различията на протичането на сватбения ден.

Стила на фотографа. Помислете какъв стил сватбено заснемане ви харесва. Забележете и оценете фантазия и идеите на фотографа. Разгледайте сайта му. Запитайте се: Бихте ли искали да получите същите снимки? Отделно се запитайте искате ли снимки като на всяка друга младоженска двойка или искате нещо специално съобразено с вас?! Коментирайте това при интервюирането на фотографа. Интервюирайте го по телефона и го помолете за среща ако условията ви устройват. Помолете го да ви покаже снимки при срещата ви.

Кой ще ви снима? Най-големите имена във фотографията, са толкова заети, че в някои случаи може да работят с известен брой асистенти или един вид „ученици“. В отделни случаи, всички може да са организирани в едно студио и да се рекламират под една търговска марка. Ако случаят е такъв, задължително проверете дали на сватбата ще дойде фотографът, с който говорите или просто негов колега, който е на разположение за конкретната дата.

Фотографски пакети: Уверете се, че разбирате какво ще получите: целия пакет от услуги ли получавате или само отделни компоненти? Може би ви трябват снимки само от церемонията или пък от целия сватбен ден? Кадрите обработват ли се допълнително или се получават без обработка? Маркират ли се с воден знак? Колко часа е работното време в съответните пакети, колко допълнително ще ви струва един час овъртайм? А транспортните разходи, настаняване, ако има нужда? Предлага ли се резервен вариант, в случай че вали? Колко ще ви струва?

Време за получаване на готовия продукт – за най-нетърпеливите младоженци, това може да се окаже известен проблем. Трябва да знаете, че най-добрите професионалисти в бранша са доста ангажирани и съответно им трябва относително повече време за сортиране и допълнителна обработка кадрите. Все пак не искате “колега” да обработи снимките ви, а искате да получите това, което сте си поръчали. В зависимост от сезона и ангажираността на фотографа, периода може да е различен.

Фотографът може ли да ви помогне? Разбира се, професионалния фотограф е пълен с информация как протича сватбения ден и неговите разновидности в различните ситуации. А може би търсите диджей или декорация? Професионалистите ще ви свържем с другите професионалисти, дори да не сме агенция. Срещал съм се с работата на много хора, в различни услуги и имам преценка за работата им. Има много малки детайли, за които можете да ме попитате при срещата ни, които ще ви помогнат да избягате от нежелани разходи и да ви спестят главоболия, които съм виждал на различните събития.

Цената: Ключовия момент е това колко ще струва цялото удоволствие. Преценете трезво финансовите си възможности! Уверете се какво получавате срещу парите си. Проверете дали този фотограф влиза в бюджета ви. Професионалистите с лекота ще застанат зад портфолиото си и зад исканата цена. Нужно ли е капаро? Разбира се. Така ще се сигурни и двете страни. Ако е необходимо дори можете да подпишете договор.

Заключение: Това са едва началните стъпки при избора на фотограф. Има още доста детайли, които да обсъдим след първия разговор. Не се колебайте и рагледайте моите оферти за сватбено фото и видео заснемане в сайта ми, като кликнете ТУК , а след това се свържете с мен с формата за контакт или на посочения там телефон.

Тук е моментът, да ви покажа и видео, в което разгледах една друга част от моментите в избор на Сватбени фотографи и видео оператори.

———————————————————————————

Можете да ме намерите също във Facebook и Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *