8 Съвета: Как да изберем фотограф за нашето събитие

Posted on

Предстои ви събитие или търсите точния за вас фотограф? Каквото и да ви е довело до тази статия, мисля че ще намерите отговорите, които търсите. В осем стъпки ще разгледаме основните неща при избора на фотограф за вашето събитие.

Първа стъпка:  
Направете вашето проучване. 

Попитайте приятелите и семейството си за препоръки, претърсете уеб сайтове и намерете отзиви.  Не питайте във Фейсбук групите, най-вероятно ще бъдете разочаровани. Във Фейсбук групите често присъстват рекламни агенти или самите фотографи, дори с фалшиви профили и препоръчват сами себе си.  

Втора стъпка: 
Наемете истински професионалист. 

Всички познаваме някой, който „прави снимки“, но правенето на страхотни снимки на почивка и разбирането как да се направи страхотен кадър, да се ангажират с клиенти, да се осигури перфектно осветление и да се редактират снимки са умения, които изискват обучение и опит. Не наемайте просто някой, който смята, че е фотограф, а наемете професионален фотограф, който има утвърден опит. Погледнете техните уеб сайтове, техните портфолио и техните рецензии. Професионалните фотографи имат уеб сайт. 

Трета стъпка:
Прочетете отзиви и говорете с бивши клиенти. 

Ако можете да намерите отзиви онлайн, не забравяйте да ги прочетете внимателно. Можете да попитате за контакт с предишни клиенти, за да попитате за опита. Доволните клиенти ще могат да ви кажат точно какво им хареса в работата с фотографа. Това ще ви даде представа за творческия процес. Можете да научите много за фотографа от разговори с клиентите му. 

Четвърта стъпка: 
Намерете някой, чийто стил ви хареса. 

Посетете уеб сайта на фотографа и страниците в социалните медии и прегледайте портфолиото им. Стилът на фотографията съответства ли на вашата визия за вашите крайни изображения? Харесвате ли промяната в цветовете и редакциите? Не забравяйте да изберете фотограф, чиито снимки смятате за зашеметяващи по този начин, по-вероятно е да харесате и вашите снимки. Не забравяйте за третата стъпка! Някои фотографи използват специално заснети или закупени от друг фотограф кадри за реклама, които са различни от това, което ще получите.  

Пета стъпка: 
Интервюирайте фотографа и тествайте нивото си на комфорт. 

След като сте стеснили търсенето си до няколко перспективи, поискайте консултация. Би трябвало да можете да общувате свободно и лесно с вашия фотограф, така че разговорът с кандидатите лично или по телефона ще ви даде усещане за това как вашите личности се смесват. Ако се чувствате комфортно в чата по телефона, е по-вероятно да бъдете напълно спокойни по време на снимките. Уверете се, че фотографът е спокоен и с вас. Използвайте това време, за да обясните какви снимки бихте искали и бъдете сигурни, че фотографът се чувства удобно с деца, бебета и домашни любимци, ако те ще бъдат на снимките.  

Шеста стъпка :
Съсредоточете се върху специалността на фотографа. 

Подобно на други професии, фотографите са склонни да се специализират в една или две области на фотографията: сватби, майчинство, новородени, семейства, портрети, пейзажи, природа и др. Сватбените фотографи, например, може да не са най-добрият избор да направите снимките на вашето новородено . По същия начин някой, който се специализира в пейзажната фотография, може да не е идеалният фотограф за заснемането на кръщенето на вашето дете. Намерете фотограф, който е специализиран във вида на снимките, които искате. 

Седма стъпка: 
Проверете колко ще ви струва.

Може да е изкушаващо да изберете фотографа, който таксува най-малко, но често тази по-ниска цена отразява липсата на умения и опит. Фотографите таксуват какво струват и какво е необходимо за управление на бизнес. Също така, не забравяйте да попитате за всички скрити такси: предварителните разходи включват ли редактиране, разпечатки и други услуги, или всяка от тези допълнителни? Не е нужно да разбивате банката, за да си позволите качествен фотограф, но трябва да сте готови да инвестирате справедлива сума, за да сте сигурни, че ще получите възможно най-добрия резултат. 

Осма стъпка: 
Намерете идеалното местоположение. 

Особено ако наемате портретен фотограф, местоположението е всичко. Попитайте фотографа за любимите му места за снимане, или ако имате предвид някъде конкретно, вижте дали това място ще работи за вашия проект. Уверете се, че мястото е перфектно. И накрая, проверете дали има допълнителни разходи за фотографа да пътува до избраното от вас място. 

Заключение: 
Мога да вникна още по-дълбоко в тези съвети, но реших да ги съчетая в тези осем прости стъпки. Отделянето на време за проучване на избрания от вас фотограф може да промени всичко. Следвайки тези съвети, можете да сте сигурни, че човекът, когото наемате, е професионален, квалифициран и ще ви осигури най-добрите спомени, които парите могат да си купят. 
 
Руси Русев 
RRusev Photography