“Дупето ми изглежда ли голямо?” или Какво да облечем за личната си фотосесия.

Posted on


„Какво да облека за личната си фотосесия?“

Това е въпрос, който много често ми задават клиентите – затова си помислих, че може да е нещо, което си заслужава да бъде написано в няколко стъпки.

Дрехите, които човек носи в портрет, могат да окажат голямо влияние върху крайния резултат на фотосесията. Когато разговарям с клиентите за това какво да облекат, обикновено ги моля да носят няколко различни тоалета, за да можем да имаме малко разнообразие за работа.

Няколко неща, които трябва да имате предвид:

1. Комфортът на хората е важен.
Едно от предизвикателствата да снимаш някого, което може би не познаваш много, е да му помогнеш да се отпусне. Намирам, че дрехите, които носят, и средата, в която ги снимате, могат да окажат голямо влияние върху това колко са спокойни и колко естествено изглеждат. Ако са доволни от това как изглеждат, ще има голям шанс да ги уловя в страхотен кадър.

Като споменах за това – понякога най-добрите снимки са на хора, когато са леко „на ръба“ или извън зоната си на комфорт.

Понякога да накараш хората да се държат по начин, нестандартен за тях, може леко да ги изведе от зоната им на комфорт и обличането в нещо, което е различно от това, което обикновено носят, ще ви донесе наистина страхотни кадри.

Например – често снимам момчета и момичета, които ми казват, че им е най-удобно в доста ежедневни дрехи. Казах им да донесат няколко варианта дрехи. След като комбинирахме в нестандартно за тях облекло се оказа, че наистина се харесаха. Отначало бяха скептични, но нещо се случи, когато разчупихме ежедневната визия . Едното момиче дори ми каза, че също е била изумена как смяната на дрехите я кара да се чувства малко по-специална.


2. Дрехите могат да поставят хората в контекст.
Колкото и всички да обичаме да говорим за това да не оценяваме книгата по нейната корица и да опознаем „истинския човек“, преди да ги обобщим – външният вид на човек говори много за това кои са те и какво мислим за тях.

Дрехите, които човек носи в кадър, ще предадат смисъл и ще кажат на хората, които гледат изображението, нещо за човека. Затова помислете внимателно какво се опитвате да постигнете със снимката и оставете това да бъде представено чрез дрехите, които вие предлагате да носите на обекта си.

Ако търсите забавно настроение във вашия кадър, оставете ги да станат малко небрежни и луди с дрехите си. Ако искате да ги изобразите по-официално, облечете се така.3. Тъмни и обикновени дрехи
Въпреки че обикновено оставям хората да изберат няколко тоалета за себе си, почти винаги ги моля да включат по-тъмен връх в своите опции.

Има нещо в един прост, тъмен връх, който позволява истинският фокус на изображението да бъде лицето на хората. Допълнителен бонус на тъмните дрехи е, че те също са склонни да направят модела по-слаб (така че дупето ви може да не изглежда голямо в края на краищата).

Докато обръщах поглед към портфолиото си наскоро осъзнах, че по-голямата част от портретите, които избрах да покажа работата си, бяха на хора в доста обикновени и ненатрапчиви дрехи. Без луди шарки, линии, точки или ярки цветове – просто занижени основи, които позволиха на човека да блести.

Едно изключение от правилото за черен / тъмен връх е, че то може да зависи от тена на човека. Много светъл тен с много тъмен връх може да бъде твърде голям контраст и когато снимате някой с тъмни тонове на кожата, тъмното облекло може да означава недостатъчен контраст.

Друго изключение от това правило може да бъде с деца, чиито портрети могат да оживеят, когато въведете някои хубави ярки цветове. Ключът обаче е да внимавате кога ярките цветове включват причудливи шарки.4. Риза с яка – стилна магия.
Друг бърз съвет, който основавам на портфолиото си – ризи с яка, може да бъде ефективно нещо за обличането на вашите клиенти.
Не съм се замислял много защо изглеждат винаги страхотно – но особено когато снимам мъже, откривам, че ризата с яка има начин да оформя лицето, което може да бъде доста ласкателно.
Не бих казал, че яките са от съществено значение за всяка снимка, но има нещо в тях, което просто „работи“ – поне в моето виждане.Заключение
Съветвам ви преди да отидете на снимачния ден да обсъдите тези детайли с фотографа. През този процес минавам през всяка една лична или семейна фотосесия.
Най-важното е хората да се чувстват удобно, да са предрасположени, така че да са спокойни и уверени в себе си по време на снимките.

Професионалният фотограф умее да подготви клиента за неговата фотосесия. Дори и да добави нотка разчупеност, така че хората да се харесат още повече на снимките.

Руси Русев
RRusev Photography